De dag dat... je eerste blog zich schrijft

Ken je dat? Je voelt het verlangen een verhaal te vertellen. Om je mening over wat zich afspeelt in je (professionele) belevingswereld aan het papier toe te vertrouwen. Maar hoe start je daarmee?


Alles begint met een gevoel

Het schrijven van een heel boek gaat wat ver, maar korte, krachtige verhalen vertellen, dat lijkt je wel wat. Elke keer als je begint loop je vast. Een zetje in de goede blogrichting zou wel heel prettig zijn. Ik hoop je dat met dit blog te bieden!

Waarom ik zelf ben gaan bloggen?
Als coach/trainer luister ik vooral naar verhalen. Maar hoe lekker is het om ook eens mijn eigen verhaal te vertellen? Door de jaren heen heb ik zoveel gezien, gehoord en ervaren. Aan inspiratie dus geen gebrek. Ik ontmoet veel boeiende mensen en zie zo veel interessante programma's op tv. En wat te denken van al die artikelen in de krant, de filmpjes op YouTube en de blogs op internet die mij voeden?

bloggenJouw verhaal

Misschien is de reden waarom ik ben gaan bloggen ook de reden dat jij wilt gaan bloggen? Ongetwijfeld zijn er genoeg mitsen en maren, maar besef dan dat veel mensen op jouw verhaal zitten te wachten. Ja echt! Want iedereen leest graag een leuk verhaal. Of een verhaal waar ze door geïnspireerd raken. Neem jezelf maar als graadmeter. Welke verhalen lees je het liefst? Dat zullen niet altijd de meest hoogdravende verhalen zijn, maar misschien wel de verhalen die met plezier geschreven zijn, waar je wat bij voelt. Je bent uniek en hoe leuk is het om mensen door jou ogen te laten kijken. Ze te laten zien hoe jij naar een bepaald onderwerp kijkt.

Begin of begin niet, maar eenmaal begonnen moet je verder.
Begin gewoon! Kies een onderwerp. Zet je vingers op het toetsenbord en type vervolgens de eerstkomende 10 minuten alles wat er in je opkomt. Zonder er een oordeel over te vellen. Dat komt later. Gewoon je gedachtes vrij op papier zetten. Je zult er versteld van staan wat je na die eerste 10 minuten al geschreven hebt. Misschien wel de basis voor je eerste blog! En anders is het hoe dan ook een mooie oefening om te leren starten.

Op deze manier kun je ook de rest van je blog schrijven. Als je naar je gevoel je verhaal verteld hebt, kun je in de tekst gaan schrappen en verbeteren. Welke kopjes kun je gebruiken? Welk stukje hoort waar? Zijn er zinnen die beter kunnen? Zijn er herhalingen? Kun je wat meer gevoel in je stuk leggen? En voor je het weet heb je je blog klaar!

Hoera

Je blog is klaar. Gefeliciteerd! De wereld is een nieuwe blogger rijker, en wat voor één! Er zijn nu diverse mogelijkheden om je blog te publiceren. Bijvoorbeeld via wordpress.com of tumblr.com of blogger.com. Kijk vooral wat bij je past. Het is je eerste blog, dus het hoeft niet gelijk allemaal perfect. Daar heb je je volgende blogs tenslotte voor.

Smaakt dit naar meer?

Schrijf geregeld en bouw een lezerspubliek op. Je zult merken dat je, na elk blog weer meer lezers hebt. Zorg ook dat je geïnspireerd blijft. Mocht dat een punt zijn, hou dan mijn blogs in de gaten. Inspiratie opdoen is een onderwerp dat geregeld terugkomt in mijn blogs.Reacties (0)


Geef ook een reactie

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat. Hou het svp wel “on topic” en met respect voor elkaar. Je mailadres wordt niet gepubliceerd.

This thread has been closed from taking new comments.

Alle contactmogelijkheden

bloggen is delen, verbinden en inspireren